Vänsterpartiet Lerum

Krigshets skapar rädsla och onödiga konflikter

Posted on | februari 11, 2018 | No Comments

Just nu verkar vi vara inne i period där det är ok att sprida krigshets. Krigsretoriken flödar, få journalister vågar ställa sig utanför flocken och betrakta vad som sker, tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet sprutar ut krigshets, som om de levde i en bubbla befriad från varje uns av eftertänksamhet.

Kriget väntar bakom hörnet. Om man får tro de rubriksättningar som alltmer florerar i medierna. Ryssland hotar oss. Ingen kan riktigt förklara varför. Det bara är så.

Ryssarna har burit sig åt på Krim, där man visserligen haft en militärbas fylld med militärer i årtionden men ändå lyckas krigsretoriker dra paralleller med Gotland.

Den ryska regimen är minst sagt otrevlig, den lever precis som USA och Nato med idén att kärnvapen ska kunna användas, den är auktoritär. Det är förbaskat illa.

Men att inbilla sig att Ryssland skulle anfalla Sverige är över måttan infantilt. Det skulle med omedelbar verkan slå ut rysk ekonomi, handelsförbindelser med EU-länderna skulle omedelbart upphöra, priset skulle bli enormt.

Begreppet ”gemensam säkerhet” har krigshetsarna idag omformulerat. Numera är gemensam säkerhet att bunta ihop sig med de man uppfattar som vänner. En gång i tiden betydde det gemensam säkerhet att bygga den tillsammans med de man uppfattade som potentiella fiender. Man skulle tala med varandra, skapa fredliga kontaktytor, gemensamma projekt och affärer osv.

Och så är det fortfarande. Fred bygger vi tillsammans. Ett långsiktigt projekt utan slut.

Vad hände förresten med uppståndelsen kring det ryska gasföretaget Nord Stream som ville hyra delar av hamnen i Slite på Gotland, som man ju gjort tidigare och ville göra igen?

Jo, Gotland sa ju som bekant nej, efter påtryckningar uppifrån? Då hyr Karlshamns kommun ut sin hamn istället. Men då var det tyst i medier och från krigshetsande politiker…

Det behövs inga troll på sociala medier för att förvanska fakta, det går alldeles utmärkt i svenska ledande medier.

 

Ingmar Rahm

Idé från ledare i ETC 2018-01-21. Läs gärna Mattias Göranssons ”Björnen kommer”.

 

 

 

 

Comments

Leave a Reply

  • SOCIALISM & FEMINISM

    I alla tider har människor drömt om och kämpat för en värld där ingen behöver gå hungrig, en värld utan förtryck och utan krig. Ropen på bröd, frihet och fred ekar genom historien. Förutsättningarna att förverkliga drömmarna har aldrig varit större än i dag. Alla skulle kunna ha tillräckligt med mat, rent vatten, bostad, utbildning och hälsovård. Ändå svälter tiotusentals barn ihjäl varje dag. Människor hålls nere i fattigdom och förnedring. Kvinnor utnyttjas och förtrycks i en könsbestämd maktstruktur som genomsyrar allt och alla. Jordens resurser föröds och miljön förgiftas. Det måste inte vara så här. Världen kan och måste förändras.

    Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Vi är en del av arbetarrörelsen och kvinnorörelsen, internationellt och i Sverige. Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.

    I praktisk handling prövas och stärks idéerna. Inget steg framåt får avfärdas som alltför obetydligt. Vårt mål är inte ett utopiskt paradis, utan ett solidariskt samhälle som byggs av och för människor.