Vänsterpartiet Lerum

OM OSS

I partiföreningen har vi nu börjat gräva lite i vår egen historia. Några av oss har varit medlemmar i partiet ända sedan det etablerades i vår kommun, ungefär (eller kanske exakt?) samtidigt med kommunsammanslagningen 1969.

Då hette partiet Vänsterpartiet Kommunisterna, i dagligt tal känt som VPK. Men redan innan dess fanns det enskilda medlemmar som representerade partiet i dess olika fullmäktige, Skallsjö, Stora Lundby och Lerum. Hur det såg ut Anno dazumal och därefter ska vi presentera allteftersom historien växer fram.

 

Medan vi väntar på detta, visar vi lite bilder från vår moderna partitid. Några av medlemmarna på bilderna har lämnat oss för alltid, medan andra kanske fortfarande känns igen, trots härjningar av tidens tand. Och somliga bara håller på och håller på, och tycks inte ha vett att lägga av…

Våren 1999 på en slänt utanför dåvarande partilokalen i Garveriet i Floda. Vi fotograferar oss för ett hushållsutskick, och i utskicket syntes också partisymbolen ”Vera” infogad med Arnes arm om sin hals.

Längst bak syns från vänster till höger Ulf Andersson, Evert Andersson, Mathias Karlsson och Zsolt Szanto. I mittenraden Rose-Marie Jansson, Katrin  Bawah, Arne Kamperin, Gunilla Fridholm, Frida Karlsson, Lena Junged och Anna Bergendahl. Främst står Berndt Jansson, Hanna Kamperin, Elin Jansson och Anton Bergendahl.

Bamse har varit en populär figur hos oss under många år. ”Är man väldigt stark  måste man också vara väldigt snäll…” Vi har använt honom och hans vänner under varje valrörelse sedan -98 och låtit dem vara huvudpersoner i vår tipstävling för barn. Alla får pris!

 

Möteskväll på Garveriet någon gång i början av 2000-talet. Något extra var det på gång, det kan man se på ordförandens röda kavaj. Kongressrapportering kanske?

 

Valrörelse 2002. Vi gör ett riktigt snyggt handlingsprogram och fotograferar oss utanför Garveriet en vacker junilördag. Ett ögonblicksfoto, oarrangerat, fick bli oplanerad förstasida på vårt hushållsutskick. På kommunens torg kopplade vi sedan ihop detta med att dela ut såpbubblor till alla barn. Programmet kallade vi ”Alla ska må bra”.

Broschyrgänget samlat till familjebild under äppelträdet på Garveriets gräsmatta.Från vänster övre raden Arne, Anton, Berndt, Anna, Frida, Gûlferiz, Magnus med son, Pernilla, Anette, Steve, Gittan, Anna, Mathias och Hasse. Sittande Hasse, Rose-Marie, Kalle, Lena och Ulf med Emil och Elin framför sig.

 

 

 

 

 

 

 

”Kultur” – Katrin och Kalle dansar till vevgrammofon, Lena läser i äppelträdets skugga, Elin spelar blockflöjt och Gittan målar av hela härligheten.

8:e mars på Hulan, år 2003 eller däromkring. Våra killar och gubbar delar ut röda nejlikor till handlande damer utanför Ica Kvantum. Här ses Berndt och Kjell med varsin okänd kvinna.

 

Mathias delar ut feministiskt flygblad medan Hasse har famnen full av nejlikor.

 

Gruppbild på några av våra förtroendevalda mandatperioden 2002-2006.
Från vänster övre raden Anette Holgersson, Lena Hansson, Gunilla Fridholm, Berndt Jansson,
Hasse Johansson, Anette, Rose-Marie Jansson.
Nedre raden Mathias Karlsson, Arne Kamperin, Ulf Andersson, Jari Orava och Pernilla Wöntner.

 

Inför valet 2006 gjorde vi en annonskampanj där vi presenterade våra fyra första namn på kommunlistan lite utförligare. Här syns Ulf på cykel på sin väg mot socialismen, Rose-Marie redo för plantering i sin närodling, Anette bakom gräsklipparen och Karl mekandes med sin älskade gamla Saab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På våren 2006 behandlades Vänsterpartiets motion om feministiskt självförsvar på gymnasieskolan. Före fullmäktigemötet demonstrerade Tove och hennes Ung Vänstertjejer hur det går till. Det hjälpte nu inte. Feministiskt självförsvar anses i Lerum vara alldeles för farligt för angriparen för att läras ut i skolan….

 

Bryssel 2006. Lena Hansson, Anne Johansson och Karl Ask på studieresa till parlamentet.

Lerumsföreningens långvarige ordförande Rose-Marie med make Berndt
strax före avmarsch vid första maj-demonstrationen i Göteborg 2007.

 

En solig bild från det S-V-MP-gemensamma budgetarbetet i maj 2008.
I ring i gröngräset utanför Villa Pomona sitter Inga-Britt Johansson (S), Renée Jeryd (S), AnnaLena Mellqvist (S), Kenneth Johansson (S), Rose-Marie Jansson (V) , Barbro eltzing (MP) och Olle Adolfsson (S).

  • SOCIALISM & FEMINISM

    I alla tider har människor drömt om och kämpat för en värld där ingen behöver gå hungrig, en värld utan förtryck och utan krig. Ropen på bröd, frihet och fred ekar genom historien. Förutsättningarna att förverkliga drömmarna har aldrig varit större än i dag. Alla skulle kunna ha tillräckligt med mat, rent vatten, bostad, utbildning och hälsovård. Ändå svälter tiotusentals barn ihjäl varje dag. Människor hålls nere i fattigdom och förnedring. Kvinnor utnyttjas och förtrycks i en könsbestämd maktstruktur som genomsyrar allt och alla. Jordens resurser föröds och miljön förgiftas. Det måste inte vara så här. Världen kan och måste förändras.

    Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Vi är en del av arbetarrörelsen och kvinnorörelsen, internationellt och i Sverige. Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.

    I praktisk handling prövas och stärks idéerna. Inget steg framåt får avfärdas som alltför obetydligt. Vårt mål är inte ett utopiskt paradis, utan ett solidariskt samhälle som byggs av och för människor.